Cred insa ca ai fortat putin interpretarea unor texte si am sa-ti explic de ce:
Ai inceput prin incercarea de a arata ca spalarea picioarelor mai apare si in Luca 22:27. O sa scriu textul aici ca sa fie mai clar:
"Caci care este mai mare: cine sta la masa sau cine slujeste la masa? Nu cine sta la masa? Si Eu totusi, sunt in mijlocul vostru ca cel ce slujeste la masa".
Acest text arata foarte clar principiul ce trebuia invatat de ucenici: slujirea si umilinta in fata celorlalti in orice situatie, in spalarea picioarelor si chiar si in slujirea la masa. Ce-ar fi sa facem un ritual si din asta?!
Ce dogma! Chiar asa, ce dogma?Quintus Sertorius wrote:Doar Ioan Il asociaza pe Isus cu Cuvantul lui Dumnezeu, coautor al tuturor lucrurilor, care S-a intrupat ptr a ne oferi mantuirea. Pe baza preambulului Evangheliei dupa Ioan s-a creat o dogma dintre cele mai importante in teologia crestina. Si inca ce dogma!...
Hai sa citez aici crezul oficial al Bisericii AZS in legatura cu Fiul lui Dumnezeu:
Adventistii de ziua a saptea cred... Cã Dumnezeu Fiul Cel Vesnic S-a întrupat în Isus Hristos. Prin El au fost create toate lucrurile, prin El se descoperã caracterul lui Dumnezeu, se aduce la îndeplinire mântuirea neamului omenesc si lumea este judecatã. De-a pururi Dumnezeu adevãrat, El a devenit, de asemenea, om adevãrat, Isus Hristos. El a fost conceput de Duhul Sfânt si nãscut din fecioara Maria. El a trãit si a fost ispitit ca orice fiintã omeneascã, dar a exemplificat în viata Lui, în mod desãvârsit, neprihãnirea si iubirea lui Dumnezeu. Prin minunile Sale, El a manifestat puterea lui Dumnezeu si a fost recunoscut ca fiind Mesia, Cel fãgãduit de Dumnezeu. De bunã voie, El a suferit si a murit pe cruce pentru pãcatele noastre si în locul nostru, si a fost înviat din morti, S-a înãltat la cer, ca sã slujeascã în Sanctuarul ceresc în favoarea noastrã. El va veni iarãsi în slavã pentru a aduce eliberarea finalã poporului Sãu si restatornicirea tuturor lucrurilor.
Isus - Cuvantul lui Dumnezeu: dupa cum vezi, paragraful de mai sus nu spune nimic de Isus ca fiind Cuvantul lui Dumnezeu. Si cum s-ar putea creea o dogma dintr-o metafora? Ioan vrea sa spuna acolo ca Isus este una cu Tatal (identitatea dintre gand si cuvant), ca prin Cuvant au fost create toate lucrurile si El este din vesnicii. Dar acestea nu se bazeaza doar pe Ioan:
Isaia Il numeste „Parintele vesniciilor” (Is. 9, 6). Mica se refera la El ca la Unul „a carui obarsie se suie pana in vremuri stravechi, pana în zilele vesniciei” (Mica 5, 2). Pavel dateaza existenta Sa „mai inainte de toate lucrurile” (Col. 1, 17). Isus spune in Apoc. 1:17 "Eu sunt Cel dintai si Cel de pe urma".
Faptul ca prin El au fost facute toate lucrurile apare clar in Col 1:16 "Pentrucã prin El au fost fãcute toate lucrurile cari sînt în ceruri si pe pamant, cele vazute si cele nevazute: fie scaune de domnii, fie dregãtorii, fie domnii, fie stapaniri. Toate au fost facute prin El si pentru El."
Continuu sa spun: definirea unei doctrine doar pe baza unui singur pasaj este foarte periculoasa si constituie chiar un abuz.
Ce s-a intamplat in seara respectiva are si un caracter ritualic dar acesta este mult mai mic si tine doar de consumarea painii si a vinului (care erau simboluri si despre care Isus a spus "sa le faceti spre pomenirea Mea"). Nu cred ca Isus a folosit ultimul timp petrecut cu ucenicii pentru a-i invata ritualuri:Quintus Sertorius wrote:Ioan 13 are un accentuat caracter ritualic.
- "Va dau o porunca noua: sa va iubiti unii pe altii!"
- "Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine"
- "Cine M-a vazut pe Mine a vazut pe Tatal"
- "Daca cereti ceva in Numele Meu voi face"
- "Eu sunt calea, adevarul si viata"
- "Nu va voi lasa orfani"
- "Voi sunteti curati din pricina Cuvantului" (dupa cum vezi, invatatura te face curat nu ritualul)
Asa este. Avea de a face cu lectia umilintei care insa tinea de contextul vremii in care sclavul spala picioare murdare si nu doar de dragul de a spala.Quintus Sertorius wrote:Daca socotiti ca spalarea picioarelor avea de-a face cu o necesitate fizica, ratati complet intelegerea evenimentului.
Lui Petru i se spune "Daca nu te spal Eu, nu vei avea parte deloc cu Mine" adica daca tu nu renunti la eu si nu te umilesti, nu vei avea parte cu Mine. Mandria nu incape in Cer.
Ai spus apoi ca spalarea picioarelor are de a face cu actul ritualic al curatirii facut de preoti in vechime.
Textul in care se porunceste facerea ligheanului se afla in Exod 30:18
"Sa faci un lighean de arama, cu piciorul lui de arama, pentru spalat; sa-l asezi intre cortul intalnirii si altar, si sa torni apa in el,
19 ca sa-si spele in el Aaron si fiii lui manile si picioarele."
Daca aceasta spalare ceremoniala ar fi fost o prefigurare a spalarii picioarelor, trebuiau spalate si mainile, nu? Ba chiar lui Petru, Isus ii mentioneaza expres ca mainile nu au trebuinta sa fie spalate.
O alta discrepanta ar fi faptul ca preotul se spala singur si nu venea un coleg de breasla sa faca asta pentru el.
Aceasta nu are legatura directa cu spalarea picioarelor dar o sa-ti spun ce am inteles eu din Biblie.Quintus Sertorius wrote:Preotul era obligat sa manance carnea animalelor de jertfa, incarcandu-se cu pacatele depuse asupra acestora. Pe aceasta cale, pana in Ziua Ispasirii, preotul purta pacatele fratilor sai.
Pacatele ramaneau pana la Ziua Ispasirii asupra Templului si NU asupra preotului. Faptul ca el manca carnea nu simbolizeaza incarcarea lui cu pacate. Din contra: Lev. 6:27 "oricine se va atinge de carne va fi sfintit".
Un argument in plus este dat si de vers. 30 care ne spune ca din carnea a carei sange se aducea in Sanctuar (stropirea cu sange simboliza chiar incarcarea Sanctuarului cu pacate), NU se manca ci acea carne se ardea in intregime.
Mai mult, preotii mancau si carnea de la jertfa de lauda sau jertfa de multumire (vezi Lev. 7) care nu erau legate de pacatele oamenilor ci de recunostinta acestora.
In Ziua Ispasirii pacatele erau luate de deasupra Sanctuarului prin intermediul Marelui Preot si puse asupra tapului pentru Azazel (vezi Lev. 16) ce era apoi trimis sa moara in pustie (la fel cum se va intampla la sfarsit cand pacatele vor fi puse asupra Satanei).
Domnul cu noi!