Quintus Sertorius wrote:Filmul îşi propune să reia, într-o formă cinematografică, vechea şi mereu actuala dispută între creştinism şi darwinism, între creaţionism şi evoluţionism. Ptr asta, utilizează câteva mijloace comode - un stat sudist şi o localitate ultra-religioasă. Aici un tânăr profesor este arestat şi acuzat că predă elevilor doctrina lui Darwin, încălcând astfel o lege care conferea autoritate pedagogică Bibliei.
În pofida unor actori de calibru, ca cei trei citaţi deja de Reality Check, filmul derapează, în opinia mea, spre o satiră ieftină. Virulenţa lui Stanley Kramer împotriva religioşilor ia forme acute, pulverizând, rând pe rând, figura pastorului local (care ajunge în excesiva situaţie de a-şi condamna public propria fiică la damnarea veşnică a Iadului) şi a candidatului la preşedinţie şi procuror în speţa respectivă, rol jucat de Frederic March (acesta are accese de bigotism iracund, unul din acestea cauzându-i chiar moartea). Stanley Kramer îşi aminteşte destul de tardiv de cerinţele artei şi încearcă să discrediteze oarecum şi extrema opusă, cea reprezentată de jurnalistul ateist, jucat de Gene Kelly. Însă, trădându-şi intenţiile propagandistice, regizorul nu reuşeşte să echilibreze lucrurile în această scenă finală. Avertismentului formulat de isteţul avocat jucat de Spencer Tracy, potrivit căruia cel ce şi-a pierdut credinţa e condamnat la singurătate, jurnalistul ateu îi replică magnific - "în acest caz, tu îmi vei apăra dreptul la singurătate". Luxul de a plasa acest intermezzo reuşit în finalul concluziv al filmului îl costă în opinia mea pe Kramer lustrul estetic.
Pe cale de consecinţă, ceea ce ne oferă în cele din urmă Stanley Kramer nu mai este un monument estetic, ci un produs de propagandă. Ptr militanţii înregimentaţi în curentul ateist contemporan - curent ilustrat de Dawkins, Hitchens sau Sam Harris -, filmul le serveşte ca argument. Ptr iubitorii artei şi ptr publicul nealiniat, pelicula lui Kramer nu poate fi decât un eşec cinematografic. Asta este, cel puţin, părerea subsemnatului...
Reality Check wrote:Mie filmul chiar nu mi se pare a fi un instrument de propaganda pentru evolutionism. Cel putin nu acum, nu in vremea in care traim noi acum. Imi pare insa a fi un excelent "mijloc de propaganda" pentru libertatea de exprimare. Avocatul jucat de Spencer Tracy pare a se ghida dupa un enunt, pare-mi-se, al lui Voltaire: "Poate ca nu sunt de acord cu ce spui, dar sunt gata sa mor pentru dreptul tau de a spune" (nu am pretentia unei citari exacte). E foarte posibil ca, in timp, rolurile sa se inverseze, iar cei care se pozitioneaza de partea creationismului sa fie minoritari si sa fie persecutati de partea adversa si atunci am putea avea filme care sa satirizeze bigotismul evolutionistilor.
Jerusaleem wrote:In alta ordine de idei, cred ca s-a mai vrut transmite ca biblia are rolul ei iar stiinta rolul ei, amandoua au roluri specifice in campuri ale gandirii care trebuie sa se intrepatrunda si nu sa se uzurpe reciproc. Foarte bun filmul...
P.S - Henry Drummond aka Edy Constantinescu.
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests